In onze vorige blog heb je kunnen lezen dat steeds meer mensen op dit moment duurzamer zouden willen leven. Maar wat verstaan we daar precies onder? En op welke manier kun je de eerste stappen naar een duurzamer leven zetten? Wij hebben hieronder een aantal handige tips voor jou opgesomd, zodat je een mooie eerste stap kunt zetten. Er zijn namelijk talloze mogelijkheden om te verduurzamen, maar alles begint bij de eerste stap.

1. Bewustwording

Bewust zijn van wat je koopt/eet/verbruikt, maar ook bewust zijn wat de (mogelijke) impact van je eigen handelen is. Dat is een hele belangrijke eerste kennismaking met verduurzamen. Je kunt er uit jezelf ineens bij stil staan of je wordt door iets of iemand aan het denken gezet. Als je nadenkt over het idee wat er bijvoorbeeld allemaal met een product heeft moeten gebeuren, voordat jij het überhaupt in je handen hebt, dan zul je ontdekken dat er een heel proces aan vooraf is gegaan. Het is goed om geregeld stil te staan bij de spullen die je normaal zonder na te denken in je winkelmandje stopt. Is het echt nodig om iedere maand nieuwe kleding te kopen? Is het handig om weer diezelfde wattenschijfjes in plastic verpakking te kopen? 

Kortom, probeer alleen iets te kopen als je het echt nodig hebt. Of kijk eens naar alternatieven voor producten die je normaal koopt. Alternatieven die bijvoorbeeld langer mee zouden gaan. Of uit natuurlijke materialen bestaan. In westerse landen is het de standaard geworden dat we snel en veel consumeren. Dit gaat ten koste van veel materialen, die vaak ook nog eens aan de andere kant van de wereld gewonnen worden.

2. Zet kleine stapjes en maak kleine aanpassingen

Het moment dat je je bewust bent dat het ook anders kan. Dan ben je al een eind op de juiste weg! Maar gooi niet drastisch het roer om in je gedrag om te verduurzamen. Dan ga je merken dat het allemaal heel snel gebeurt, zonder dat je je echt goed hebt verdiept waarin je kunt verbeteren. Zorg dat je van tevoren voldoende hebt gelezen en naar bruikbare informatie hebt gezocht.

Zoals eerder benoemd zijn er tal van manieren om te verduurzamen. Dat kan natuurlijk ook op de manier waarop je eet.

3. Voorkom voedselverspilling

Je zult het ongetwijfeld herkennen. Het moment dat de tafel afgeruimd wordt en dat er mega veel eten over is gebleven. Natuurlijk hoef je dit niet direct weg te gooien, maar wist je dat de gemiddelde Nederlander zo’n 34 kilo aan voedsel weggooit op jaarbasis? Dat is niet alleen verschrikkelijk veel! Het is ook nog eens behoorlijk slecht voor ons milieu. Al het energieverbruik, de CO2-uitstoot en het water wat nodig is geweest bij het produceren van ons voedsel is hierbij voor niets geweest. Daarom is het zo belangrijk dat we voedselverspilling zoveel mogelijk moeten beperken. Om dit zo goed mogelijk te doen is het belangrijk dat we in de supermarkt niet meer meenemen dan we daadwerkelijk nodig hebben. Lastig? Dat hoeft niet! Het maken van een lijstje met spullen die je nodig hebt, kan daarbij enorm handig zijn. Daarnaast kun je voedsel dat na het eten van de maaltijd is overgebleven, natuurlijk invriezen in bakjes of weggeven aan familie en/of kennissenkring. 

Wie een beetje creatief in de keuken is, kan ook een gezonde soep maken van alle overgebleven groentes en restjes. Minder eten weggooien scheelt overigens niet alleen enorm voor ons milieu. Het kan ook nog eens enorm schelen in je portemonnee!

4. Probeer eens vegetarisch te eten

Ja het is echt de moeite waard! Voor wie dit niet gewend is, kan het in het begin nog wel eens een uitdaging zijn. Maar de vleesindustrie zorgt nu eenmaal voor een enorme uitstoot aan C02. Dat heeft een behoorlijke impact op ons milieu. Daarom is het een enorm duurzaam idee om te beginnen met een dag in de week geen vlees op tafel. Als je moeite hebt met het verzinnen van heerlijke gerechten zonder vlees, google dan maar eens naar de mogelijkheden! Er zal een wereld voor je opengaan. Een tip van ons? Klik hier

Vind je een gerecht zonder vlees nou echt lastig? Geen probleem. Er zijn tegenwoordig een groot aantal vleesvervangers op de markt. Het is natuurlijk ook eerst even wennen, hoe vaker je vegetarisch kookt, des te makkelijker zal het je vergaan. Maak er een feestje van en combineer erop los! You can do it!

5. Wees zuinig in energieverbruik

Tegenwoordig is er ook zoveel te verduurzamen aan je eigen woning. Dat begint eigenlijk al bij de bouw van het huis. Is het huis goed geïsoleerd, of zou het beter kunnen? Onbewust kan dit namelijk zorgen voor veel energieverbruik. Wanneer jij op een winterdag je verwarming flink hoger zet, maar de warmte vliegt zo naar buiten, dan ga je dat merken aan je maandelijkse kosten. Die zullen flink hoger zijn! Zonde natuurlijk.

Daarnaast kun je ook flink verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen! Deze kunnen een groot deel van je energiekosten drukken op lange termijn. Natuurlijk vergt dat een forse investering. Dat is ook zo bij het isoleren van je huis, maar het zijn zomaar twee ideeën om je op weg te helpen.

Wij begrijpen dat deze keuzes niet voor iedereen zijn weggelegd. Maar gelukkig zijn er nog flink wat andere manieren om te verduurzamen! Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Denk aan:

  • Probeer je kleding te drogen op een droogrek in plaats van altijd in een droger
  • Schaf alleen apparatuur aan met een energielabel A++ (zo zuinig mogelijk)
  • Zet ’s avonds niet altijd alle lampen aan, maar gebruik ook eens kaarsen (extra knus)
  • Voorkom onnodig stroomverbruik en haal stekkers uit het stopcontact als je iets niet gebruikt
  • Zet zomerdag je ramen open in de avond om het af te koelen, die airco kun je wel een dagje missen

Dit zijn zomaar een aantal tips waar je iets aan kunt hebben! Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot, maar ook voor een voordeligere energierekening.

6. Kies ervoor om kleding een tweede leven te schenken

De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën wereldwijd. Kijk maar eens om je heen in de winkelstraat. Om de twee weken wisselen deze modemerken van collectie, omdat de massa telkens opzoek is naar iets nieuws. ‘Fast fashion’ is enorm populair, maar mega vervuilend voor ons milieu. De impact van het fabriceren van deze kledingstukken is enorm. De teelt van stoffen zoals katoen, waarvoor veel water en pesticiden wordt gebruikt, is enorm schadelijk. Daarnaast wordt kleding geverfd met chemicaliën en wordt het geproduceerd onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden. 

Probeer op weg naar een duurzamer leven niet mee te doen met deze manier van shoppen. Dit probleem wordt veroorzaakt door de massa die blijft shoppen bij grote, goedkope modeketens. Het is vele malen beter om te kiezen voor tweedehands of duurzame kledingmerken. Duurzaam shoppen is dan misschien even wennen, maar er is zoveel moois te ontdekken. Dat geeft een extra goed gevoel.

Ben jij geinspireerd geraakt door bovenstaande tips? Wat gaaf! Een duurzamere manier van leven is zo belangrijk. Wij van Betere producten zijn blij dat steeds meer mensen dat in de gaten lijken te hebben. We moeten beetje bij beetje veranderen, maar dat kunnen we niet alleen! Heb jij nog goede tips die je graag met ons wil delen? Of heb je ons iets belangrijks te vertellen? Laat het ons weten. Wij horen het graag van je!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.
Stel je vraag
Hi,

Heb je een vraag aan ons? We helpen je graag! Omdat we met een klein team zijn kunnen we niet altijd direct reageren maar we sturen je zo snel mogelijk een antwoord.